PALVU Stadsvilla’s
In 1921 is het vergaderlokaal PALVU (‘Proletariërs Aller Landen Verenigt U’) van de SDAP, voorloper van de PvdA, geopend. In 2008 werd deze locatie aan de Eekwal gekocht. Zag iedereen vooral hoe dit deel van Zwolle verpauperde, zagen wij als bouwteam juist de kans er een betekenisvol verschil te maken. Na een grondige analyse van de historische en bestaande situatie en een modellenstudie qua kapvormen en materiaalgebruik ontstond uiteindelijk een eerste ontwerp: 3 lagen op een kap.
2012: recht doen aan bijzonder dak
We wilden recht doen aan de bijzondere kap van het PALVU-gebouw. Eerst alleen functioneel: slopen en in oude luister nieuwbouwen. Maar het gebouw werd aan de vooravond van vergunningverlening tot monument verklaard. Een streep door ons plan. Later besloten we het bijzondere pannendak te behouden. Zo ontstond een eigentijds ontwerp. Het plan was in kannen en kruiken, maar het lukte niet om de villa’s aan de man te brengen. We hadden last van de financiële crisis.
2018: Prachtplan uit de koelkast
De economie trekt aan. De vergunning voor het oorspronkelijke plan lag er nog. De koelkast ging open en we besloten er gezamenlijk voor te gaan. Met voortschrijdend inzicht optimaliseerden we de ontwikkeling uit 2012. Een eerste koper diende zich aan en een grondige voorbereiding van de daadwerkelijke bouw ging van start.
Van drie lagen met een kap naar een kap met drie lagen
Het oorspronkelijke gebouw heeft een lage kap, terwijl voor nieuwbouw hoogte vereist was. Architect Rob Moritz: "Maar wie zegt dat de kap bovenop moet zitten?" Er kwam een wonderlijke constructie uit de bus, waarbij dwars door het bestaande gebouw heen gebouwd is.
Een blik naar binnen
Alle woningen hebben ca. 300 m2 woonoppervlak, beschikken over twee parkeerplaatsen in het souterrain en hebben riante buitenruimtes. Parkeren in de binnenstad is een crime. We maakten handig gebruik van hoogteverschil tussen de wal- en stadskant en creëerden een souterrain met twee parkeerplekken voor elke woning. Het idee was geweldig, de uitvoering uitdagend. Je kunt op deze plek geen souterrain bouwen onder een bestaand gebouw. Het gebouw moest met militaire precisie gesloopt en opgeslagen worden. Vervolgens moest element voor element gerestaureerd en hergebruikt worden wat intact was.
Wonen aan het water
De woningen zijn geörienteerd op de Stadsgracht. Aan de achterzijde is het heerlijk vertoeven op een van de terrassen. Tijdens de bouw is rekening gehouden met klimaatadaptatie en natuurinclusief bouwen. Het ontwerp van het terrein is integraal onderdeel van het totale concept en is samen met de gemeente en de opdrachtgever uitgewerkt. De bestaande bomenstructuur hebben we gerespecteerd. Het gebouw en de terrassen zijn om de bestaande bomen heen ontworpen. In de gevel zijn nest- en verblijfvoorzieningen geïntegreerd voor de vleermuis, gierzwaluw en insecten.
Bewoner: “We keken eerst wat gek aan tegen de dakpannenconstructie, maar toen we de achterkant, of voor ons eigenlijk de voorkant, zagen aan de waterkant; dat was gewoon fantastisch! Je kijkt heel mooi onder de lijn van de bomen door als je op het terras zit; je hebt echt ruim blik. Daarnaast heeft ieder seizoen z’n eigen dynamiek, de woonbeleving is telkens anders.
Oplevering | 2021 |
Opdrachtgever | Explorius vastgoedontwikkeling |
Bouwkunding aannemer | Nijhuis Bouw b.v. |
Fotograaf | Theo Smits |